Wat bracht je ertoe om te reageren op de vacature van coördinator bewegingsonderwijs?
“Ik geef al jaren met veel plezier gymles in het basisonderwijs. Na de HALO (Haagse Academie voor Lichamelijk Opvoeding) werkte ik onder meer op De Fontein van SCOPE scholengroep, het Nieuwe Ambacht, de Arnoldus van Os (nu Bentwijzer) in Benthuizen en het Vianova. En nu alweer acht jaar op de Hobbitburcht. Omdat ik heel overtuigd ben van het belang van bewegingsonderwijs - en er gewoon ook veel passie voor heb - heb ik altijd geprobeerd me ook in de breedte voor het bewegingsonderwijs in te zetten, naast de reguliere lessen. Toen de vacature voor coördinator bewegingsonderwijs begin 2024 bekend werd, was het voor mij dan ook een logische stap om te reageren. Zeker omdat ik net weer meer was gaan werken.”
Wat heeft je eerste prioriteit?
“Mijn belangrijkste drijfveer en eerste prioriteit is om een volwaardige Learning Community te gaan vormen met de vakleerkrachten bewegingsonderwijs. Wanneer je in een gymlokaal lesgeeft dat niet aan de school vastzit, bevind je je af en toe best op een eilandje. Hierdoor heb je minder natuurlijke interactie met andere leerkrachten. Wat je uiteraard kunt opzoeken, maar het is geen automatisme omdat je simpelweg niet in hetzelfde gebouw werkt. Een gecoördineerde manier van werken, sparren en samenkomen helpt dan. Vlak voor de zomervakantie van 2024 heb ik de rol van coördinator bewegingsonderwijs op me genomen. En ook direct een bijeenkomst met alle vakleerkrachten bewegingsonderwijs ingepland. En ook al was het wat last-minute, het was wél heel fijn om weer bij elkaar te komen en te kunnen sparren. Iets wat ik tijdens de bijeenkomst ook meteen terugkreeg van andere vakleerkrachten. Een mooie basis om het bewegingsonderwijs binnen MorgenWijzer verder te blijven ontwikkelen.”
Hoe draagt sport, spel en bewegen bij aan de ontwikkeling van kinderen?
“Op zó veel manieren. Zo wijst onderzoek keer op keer uit dat sport, spel en bewegen een positieve invloed heeft op onze hersenstructuur. Of anders gezegd: het zet je hersens aan het werk, waardoor je executieve functies verbeteren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld beter plannen. Iets wat je natuurlijk goed kunt gebruiken bij je schooltaken, zoals het maken van een werkstuk. Ook is bewezen dat je beter in je vel zit als je fysiek sterk bent met een gezond gewicht. In het vakwerkplan bewegingsonderwijs dat ik op dit moment aan het maken ben, worden al dit soort zaken meegenomen. Om zo tot een onderbouwde en praktische rode draad voor het bewegingsonderwijs binnen MorgenWijzer te komen. Die scholen in hun schoolplannen, afhankelijk van hun school- en wijkpopulatie, op maat kunnen maken.”.
Heb je mooie voorbeelden?
“Verschillende. Wat je ook in het licht moet zien van de inrichting van ons bewegingsonderwijs door het schooljaar heen. Zo starten we na de zomervakantie altijd met de gouden weken, waarin samenwerken, elkaar leren kennen en het groepsbelang centraal staan. Een spel dat hierbij past is het ravijnenspel. Kinderen krijgen hierbij bijvoorbeeld vier hoepels, waar ze met een groepje in mogen staan. En moeten samenwerken om de hoepels te verplaatsen om zo als groep aan de overkant te komen. Dan is het zó mooi om te zien hoe die groepsvorming bijna als vanzelf ontstaat. En richting kerst werken we met veel scholen altijd toe naar het Schoolhandbaltoernooi, georganiseerd door SV Rijnstreek, waarbij we in de lessen voorafgaand aan dat toernooi aandacht besteden aan de sport zelf - wat is handbal eigenlijk, hoe werkt het spelletje - en natuurlijk veel oefenen voor het toernooi. We hebben hierbij al regelmatig meegemaakt dat leerlingen na dat toernooi bij een handbalvereniging zijn gegaan. Iets wat zonder school waarschijnlijk minder snel het geval was geweest.”
Wat is je stip op de horizon?
“Voor de korte termijn het vakwerkplan afronden, meelezers betrekken zodat het een gedragen plan wordt en laten accorderen door het management. En daarna het plan uitvoeren, waarbij ik me ga inzetten om het bewegingsonderwijs zo veel mogelijk te integreren in alle facetten van en rond onze scholen. Zo voeren we op dit moment goede gesprekken met onze samenwerkingspartner Junis Kinderopvang om de thema’s waar we binnen school mee bezig zijn op het gebied van bewegingsonderwijs terug te laten komen tijdens de tussen- en naschoolse opvang. Voor een doorgaande leerlijn. En ik hoop écht dat we met elkaar het belang van goed bewegingsonderwijs blijven zien. We krijgen namelijk nog wel eens opmerkingen in de trant van: ‘We hebben onze dochter even thuis gehouden, want het was ‘maar’ gym’. Maar MorgenWijzer-breed wordt het belang van bewegingsonderwijs - gelukkig - goed gezien.